Ervaring stage Private Equity
Private Equity Stage
Deze stage-ervaring is geschreven door Thijs de Jong. Wil je hem spreken? Dat kan! Stuur hem vooral een berichtje via LinkedIn of Whatsapp.
Wie, wat, waar, wanneer
Van september tot en met december heb ik vier maanden stage gelopen bij Craft Capital, een investeringsfonds gevestigd in Zeist. Craft Capital is het private equity-fonds van de familie Roerink, bekend van Zuivelhoeve. Het fonds richt zich op investeringen in Nederlandse bedrijven binnen het middensegment van de markt, waarbij altijd een meerderheidsbelang wordt verworven.
Waarom de keuze voor dit bedrijf
Ik wilde graag stage lopen in de private equity-sector, maar had hier nog geen ervaring in. Hierdoor zijn de grotere fondsen vaak lastig toegankelijk, zeker zonder relevant netwerk of ervaring. Bovendien was ik hier niet direct naar op zoek: bij grotere partijen krijg je als stagiair vaak een afgebakende, ondersteunende rol – meestal gericht op marktonderzoek. Bij een kleiner fonds als Craft krijg je juist veel verantwoordelijkheid, een bredere scope aan taken, en ben je directer betrokken bij het acquisitieproces. Dit sprak mij erg aan. Het feit dat Craft een familiefonds is, droeg verder bij aan de informele en toegankelijke sfeer. Tegelijkertijd moet je in private equity ook niet te kieskeurig zijn – het is een lastig toegankelijke sector, en je moet kansen grijpen wanneer ze zich voordoen.
Sollicitatieprocedure
De sollicitatieprocedure in private equity is redelijk uniform. Je levert je CV en motivatiebrief aan, waarna je eventueel wordt uitgenodigd voor een eerste kennismakingsgesprek. Bij grotere fondsen komt hier vaak ook een online assessment bij, meestal een soort IQ-test. Tijdens het eerste gesprek ligt de nadruk doorgaans voor de helft op je motivatie en achtergrond, en voor de andere helft op inhoudelijke financiële kennis. Denk hierbij aan het uitleggen van een LBO-model of het toepassen van DCF-analyse, zonder hulpmiddelen.
Wanneer je goed presteert, volgt meestal een tweede gesprek met een andere interviewer waarin opnieuw je technische kennis wordt getest. Solliciteren in deze sector vereist veel inzet. Ik heb zelf 40 sollicitaties verstuurd, werd voor 8 eerste gesprekken uitgenodigd, en uiteindelijk voor 4 tweede gesprekken. Voor elk gesprek bereidde ik me meerdere dagen voor – dit was bovenop een brede financiële basiskennis en een sterk CV. In deze sector geldt: of je loopt eerst stage in M&A, of je bent een absolute topkandidaat. Laat je dus niet ontmoedigen door afwijzingen – gewoon blijven solliciteren en leren van elk gesprek.
Werkzaamheden en verantwoordelijkheden
Bij Craft Capital werk je als investment analyst intern volledig mee binnen het team. Je houdt je bezig met marktonderzoek voor bestaande portfoliobedrijven en het identificeren van nieuwe targets. Ook review je investment memorandums en pitch je deze aan je collega’s tijdens meetings. Als er op dat moment een actief acquisitieproces loopt, mag je hier ook aan meewerken – bijvoorbeeld door mee te bouwen aan het investment deck dat uiteindelijk aan het investment committee wordt gepresenteerd.
Daarnaast ondersteun je portfoliobedrijven met uiteenlopende taken, zoals het zoeken naar nieuwe vestigingslocaties, het uitvoeren van concurrentieanalyses of het onderzoeken van relevante wet- en regelgeving. In het begin word je begeleid door een andere stagiair die al langer in dienst is; daarna is het jouw beurt om de nieuwe stagiair in te werken. Omdat het een klein fonds is, werk je met iedereen samen en help je waar nodig. Houd er rekening mee dat private equity geen 9-tot-5-sector is: bij Craft waren werkdagen van 9 tot 19 uur normaal – wat zelfs aan de korte kant is vergeleken met andere fondsen, waar werkdagen van 9 tot 21 uur (inclusief zaterdagen) niet ongebruikelijk zijn.
Sfeer en ervaringen
De sfeer bij Craft was ontzettend goed. Het team is jong, hecht en je werkt nauw met elkaar samen. Door de kleinschaligheid leer je iedereen snel kennen via de wekelijkse teammeetings en gezamenlijke lunches. Er zijn regelmatig gezellige borrels en teamuitjes, en je wordt meteen opgenomen in de groep. Iedereen staat open voor vragen en hulp, en er heerst een informele, maar hardwerkende sfeer. Elke dag loop je samen met collega’s een rondje door het park waar het kantoor in ligt, vaak met een kop koffie erbij – een fijne onderbreking van de werkdag.